Certificatul de urbanism este un document oficial emis de autoritățile locale care ne ofera informatii privind posibilitățiile de construcție , precum și regulile și condițiile aplicabile în respectiva zonă.
Indiferent dacă esti sau nu proprietar, oricine este interesat să construiască pe un anumit teren, poate solicita un Certificat de Urbanism pentru INFORMARE.
În plus, documentul este adesea solicitat de potențialii cumpărători sau dezvoltatori înainte de a cumpăra sau dezvolta o zona, pentru a se asigura ca reglemetarile zonale ii permit sa efectueze investitia dorita.
În ce circumstanțe avem nevoie de un Certificat de Urbanism:
– de obicei, atunci când dorim să construim un imobil pe teren proprietate, fie că este o clădire nouă, fie ca dorim sa intervenim asupra unei constructii existente, cu lucrari de extindere, desfiintare partiala, supraetajare, mansardare, consolidare, schimbare de destinație, închiderea balcoanelor, amplasarea de reclame si firme luminoase etc.
– pentru situatii de intrare in legalitate, cum ar fi atunci când am efectuat lucrări fără a avea Autorizație de Construire sau nu am respectat condițiile Autorizației de Construire sau ale proiectului tehnic.
– când urmează să cumpărăm un imobil și dorim să cunoaștem detalii despre terenul sau clădirea care ne interesează sau despre reglementarile urbanistice care ne avantajeaza sau nu, in cazul unei achizitii
– atunci când ne gandim să facem modificări structurale sau nestructurale la un proiect in curs de executie, avand autorizatie valabila
– cand nu am reusit sa finalizam constructia in limitele specificate in Autorizatie si dorim sa continuam sau sa reluam lucrarile, fie fara, fie cu modificari la proiectul autorizat initial
-cand dorim sa cunoastem conditile pentru a dezmembra sau a alipi un teren, cat si pentru concesionarea de terenuri, efectuarea de operatiuni notariale privind circulatia imobiliara, adjudecarea prin licitatie a proiectarii unor lucrari publice in faza de Studiu de Fezabilitate.
Formularea cererii
Cererea tip in vederea emiterii Certificatului de Urbanism, precum și informații despre modul de completare a acestuia, se găsesc pe site-ul primăriei sau la departamentul de urbanism al acesteia.
De cele mai multe ori, atunci când se depune cerere, aceasta trebuie să fie însoțită de două documente: memoriu tehnic explicativ și un plan de situație cu sugestia de intervenție marcată pe terenul respectiv. Ambele documente trebuie redactate de un arhitect.
Îndrumarea unui arhitect, care ne poate ajuta în transformarea intenției noastre pentru proprietatea deținută într-un scop clar definit, este benefică în acest sens începând cu întocmirea cererii pentru emiterea Certificatului de Urbanism.
Am primit certificatul. Cum îl interpretăm?
Cel mai bine este sa apelati la un birou de arhitectura, pentru o consultanta detaliata si completa, pentru a stii exact conditile urbanistice si cum puteti construi.
In cazul in care doriti realizarea investitiei, echipa de specialisti, impreuna cu arhitectul, va coordona tot demersul pentru emiterea avizelor și acordurilor stabilite prin Certificatul de Urbanism, elaborarea documentatiei tehnice necesare pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii (DTAC) care cuprinde proiectul de arhitectura, proiectul de rezistenta si proiectul de instalatii sanitare, electrice si termice, cat si Proiectele Tehnice si Detalile de executie pentru a putea construe.
Exista situatii destul de multe, in care beneficiarii construiesc fara a avea Autorizatie si au “norocul” daca ii putem spune asa (pentru ca in realitatea nu este) sa nu le opreasca santierul Politia Locala care, conform legii le va da amenda si ii va soma sa “intre in legalitate”. Ulterior, daca “au scapat” de inspectorii de la Politia locala, cand finalizeaza imobilul, isi dau seama ca nu se pot bransa la ultilitati, fara a avea Autorizate de Construire!
Faptul ca au construit fara Autorizatie, nu insemana ca vorputea intra si in legalitatea, daca nu au respectat in primul rand functiunea, retragerile fata de alinament, retragerile posterioare si laterale, POT si CUT, regimul de inaltime etc
Reguli mai aspre pentru construcţiile fără autorizaţie
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri 29.03.2023, proiectul de lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor
Pentru descurajarea lucrărilor fără autorizaţie de construire, se introduce o autorizaţie de regularizare, care impune conformarea construcţiei la toate normele aplicabile şi avizarea corespunzătoare a documentaţiei. În plus, procedura de regularizare este supusă unei taxări mai mari de zece ori decât cea existentă, ceea ce conduce la un beneficiu important pentru bugetul local.
Este important de reținut că un Certificat de Urbanism nu este o Autorizație de Construire, ci doar o informare prealabilă cu privire la reglementările aplicabile într-o anumită zonă. Pentru a construi, este necesară obținerea unei Autorizații de Construire, care se bazează pe informațiile oferite în Certificatul de Urbanism și pe alte documente relevante, care sunt parte integranta din AC.
Apeleaza acum la specialistii De Stijl pentru informatii si oferte!
- consultanta personalizata
- echipa de arhitecti
- redactare rapida a proiectului
- reprezentarea beneficiarului in relatia cu institutiile competente
- sediu in centrul Mun. Constanta, Str Ilarie Voronca nr 6B, et 3