Reguli si principii pentru a avea o terasa perfecta!

O terasă, trebuie să recunoști, e ceva minunat!  Ești afară, dar ai și confortul dinăuntru. Interiorul se îmbină cu exteriorul, camera de zi se prelungește în grădină și grădină aproape că îți pătrunde în casă. Acoperită total sau partial, descoperită, la nivelul solului sau suspendată, toate aceste variante sunt atrăgătoare. Si dacă proiectul și terenul pe care îți construiești casa permite, esti tentat sa ai macar una dintre ele.

Dar cum faci să alegi? Ce trebuie să faci pentru ca terasa să funcționeze cum trebuie? Bineînțeles că și în acest caz sunt reguli și principii de care e bine să ții seama, dacă vrei o terasă cât mai aproape de perfecțiune.

De ce ar trebui să fie perfecta? Pentru a nu te trezii că ai făcut-o degeaba, că nu o poți folosi sau că folosirea ei este un chin, mai degrabă decât o plăcere.  Oare o fi așa de complicat? Hai să vedem!

 Chiar și în stadiul de proiect, trebuie să ai în minte trei lucruri: spațiul, funcțiunea și stilul. De altfel, de aici pornește orice proiect, oricât de simplu sau complicat ar fi.

Uite cate întrebări ar trebui să îți vina în minte doar legat de spațiu: cât de mult loc disponibil există pentru a avea o terasă? Este un spațiu acoperit sau în afara casei? O poți face sau e un deranj inutil pentru că ar ieșit prea mică și totul ar fi prea înghesuit? Apoi, funcțiunea: la ce ar folosi terasa? Spațiu de relaxare și plajă, dining în aer liber, cameră de zi în grădină? Cât de mult o poți folosi de a lungul unui an? Cât timp e prea cald acolo și cât timp e prea frig? Ce poți face pentru a prelungi durata folosirii? Iți trebuie sa o inchizi sau o sursă de căldură în funcție de anotimp? Ei bine, ar trebui să te gândești la toate aceste lucruri încă din faza de proiect.

A mai rămas stilul, care ar trebui adaptat stilului casei si al fatadei acesteia. De ce? Ca să nu ai impresia că pășești intr-o lumea paralela atunci când ești pe terasă. Crede-ma ca așa este frumos, coerent și cu stil ! Folosirea materialelor potrivite este imperativă.  Climă joacă un rol important. Nici măcar plasticul nu arată și nu se comportă bine în orice situație, darămite piatra, lemnul sau ceramica. Fiecare material, se comportă diferit și e bine să fie folosit acolo unde trebuie. Nu placa terasa cu lemn, dacă trăiești într-o zonă ploioasă. Se va degradat destul de repede cu orice substanță ai trata-o ! Si orientarea terasei  către Nord, exclude de folosire a lemnului. Va crește mușchi pe el și se va degradarea rapid. La fel și piatra sau ceramic; ai grijă să fie tratate pentru exterior ca să nu absoarbe apa și să se strice întru-un an. Mai bine să prevezi, decât să repari la nesfârșit și de fapt să nu îți poți folosi terasa cum și cât trebuie.

 Ai grijă că pe terasa să ai la îndemână curent electric pentru: iluminat, gătit, încălzit, încărcat telefoane și alte device-uri. De toate ai nevoie! Mai ai grijă de ceva: corpurile de iluminat! Trebuie să arunci lumina din direcțiile potrivite: umbra ta, nu trebuie să iti cadă în farfurie, de exemplu. Combina aplicele cu corpurile suspendate și lampadarele. Astfel, vei avea destule opțiuni pentru mai multe situații. Mobilierul trebuie ales conform funcțiunii, spațiului și stilului. Si la el trebuie să te gândești dacă poate sta acolo tot timpul sau trebuie să îl strângi și să îl depozitezi în anotimpurile ploiase sau reci. Nu te repezi să cumperi primele piese pe care le vezi, fără să te asiguri că ai unde să le pui și când le folosești, dar și când le depozitezi. Oricum ar fi, ai grijă să fie mobilier conceput pentru exterior căci soarele și ploaia le pot strica foarte repede. Nu uita de stil: arhitectura casei și amenajarea ei interioară trebuie să se regăsească și în stilul mobilierului de pe terasa.

Buna!

Sunt Arhitect Enica Ana-Laura si imi doresc sa va impartasesc informatii de interes general despre diverse teme legate de construirea unui imobil.

Like & Share

Cititi articolul si daca va place, apreciez un Share pe Social Media, sa beneficieze si alte persoane interesate.

Alte Articole din Blog.