Diferența între mansardă și pod poate fi uneori o problemă de funcționalitate, decât una de formă externă sau spațiu intern. Ambele sunt funcționalități în cadrul acoperișului, dar au diferențe majore. În unele condiții este posibil să declari pod, dar ulterior să puteți amenaja acel pod și să-l transformati într-o mansardă. Acest lucru se poate realiza cu sau fără schimbări structurale ale clădirii.
Table of Contents
ToggleCe este o mansardă?
Mansarda este o încăpere sau ansamblu de încăperi locuibile, așezate imediat sub acoperiș. Este foarte important că am spus locuibile. O clădire poate avea mai multe etaje mansardate. Atât timp cât unii din pereți nu sunt complet verticali, se consideră că este un spațiu de mansardă. În cadrul unei camere sau a unui spațiu este posibil să avem doar un singur perete imediat sub acoperiș. Există foarte multă confuzie în ceea ce privește mansarda, însă am să încerc să fac un pic de lumină.
Mansarda are pereții laterali verticali, dar înclinați interior la partea superioară. Mansarda nu este musai ultimul nivel sub anveloparea clădirii, putând să mai ai alt etaj mansardat sau pod. În contradicție, în multe definiții este specificat că ar fi ultimul nivel al clădirii, în special în normativele mai vechi. Nu poți avea mansardă dacă acoperișul tău nu are un fel de înclinare. Acoperișurile complet plate, cum sunt terasele blocurilor comuniste, nu pot avea mansardă.
Din punct de vedere al impozitelor, se plătește 75% din suma care s-ar aplica clădirii dacă spațiul mansardei se folosește ca locuință. În situația în care spațiul din mansardă nu este amenajat ca locuință, atunci se plătește doar 50% din suma care s-ar aplica clădirii. Nivelul la care este amplasaă mansarda, se include în numărul de niveluri supraterane. Se asigură respectarea cerinţelor de siguranţă, protecţie şi confort corespunzătoare utilizării ca locuință. Spun asta pentru că vreau să atrag atenția asupra căilor de acces. Spațiul de la mansardă are nevoie de două căi de evacuare în caz de incendiu.
Ce este un pod?
Podul este un spaţiu neîncălzit, circulabil sau necirculabil, cuprins între învelitoare şi ultimul planşeu al unei clădiri. Podul este un spațiu nelocuibil, deși unele dintre ele sunt foarte mari și ar putea fi amenajate pentru locuit. De regulă, podul nu are pereți, spațiul fiind închis de ultimul planșeu și de panta sau pantele acoperișului. Este posibil, în funcție de forma acoperișului, să aibă un perete, o pantă sau două pante dispuse în unghiuri diferite sau două pante dispuse în același unghi.
Sunt fel de fel de forme în cadrul unui acoperiș fiind greu să explic toate situațiile care pot apărea. În imaginea de mai jos avem un pod care poate fi transformat cu succes într-un spațiu locuibil. În acea situație, spațiul încetează să mai fie pod și devine mansardă. Podul poate fi amenajat pentru un spațiu tehnic în care sunt amplasate echipamente de ventilație și climatizare. O altă întrebuințare a acestui spațiu este pentru stocare. Vreau să menționez că spațiul din pod nu trebuie să aibă cale dedicată de acces sau evacuări în caz de incendiu, deși nu strică.
Pentru accesarea spațiului situat în podul acoperișului se poate utiliza o scară temporară sau una permanentă sau pliabilă. Nu va poate interzice nimeni să construiti o scară cu caracter permanent, așa cum ati face-o în cazul unei mansarde. Vă spuneam mai sus că este important cuvântul locuibil. Pentru pod nu se plătesc taxe, adică nu se plătește impozit pentru spațiile create în pod. Dacă este nelocuibil, atunci nu se plătește impozit, dacă îl transformati într-o mansardă, atunci el devine purtător de obligații financiare.
Sursele de lumină într-o mansardă sau un pod
Mansarda are de regulă ferestre verticale destul de mari încât să se asigure iluminatul natural al spațiului locuibil creat. Uneori, în funcție de forma și de designul construcției, ferestrele sunt identice cu cele amplasate la etaj sau la parter. Vreau să vă ofer niște termeni utilizați la denumirea ferestrelor mici utilizate la construcția podurilor sau a mansardelor. De exemplu, termenul de lucarnă.
În prezent se spune simplu, fereastră de mansardă sau fereastră de pod. Pentru mansarde există și ferestre dispuse de două planuri. Adică o parte a ferestrei este amplasată pe peretele vertical. De obicei această parte este fixă din motive de siguranță, ca o balustradă.Cealaltă parte fiind mobilă, iar prin intermediul ei se deschide geamul pentru aerisire. Partea mobilă este poziționată în unghi cu panta acoperișului. Designul acestor tipuri de ferestre este creat încât dacă uiți fereastra deschisă, apa de ploaie nu intră în casă. Are un design în trepte, iar apa de pe partea superioară a acoperișului este dirijată departe de golul ferestrei. Alte forme de design includ balcoane mobile, adică ferestre care devin balcoane prin deplasarea mecanică a unor părți componente.