V-am pregatit o lista cu cele mai importante considerente de care trebuie sa tineti cont, fie ca va veti achizitiona imobilul din fonduri proprii sau veti aplica pentru un imprumut, precum cel contractat prin programul „Noua Casa”.
Deci, iată ce trebuie să faceți:
Table of Contents
ToggleVERIFICAȚI DOCUMENTELE DE PROPRIETATE
Dacă oferta unui teren vi se pare atractivă, chiar și uneori prea bună pentru a fi adevărată, cereți actele de proprietate și apelați la o firmă de arhitectura pentru a le verifica dar și pentru a primi un extras de carte funciară valabilă (extrasele de carte funciară sunt valabile 30 zile).
Este cea mai rapidă modalitate de a afla dacă există probleme cu proprietatea, precum: greșeli de scriere (număr sau stradă greșit) sau sarcini (ipoteci, interdicții de înstrăinare, servitute de trecere etc.).
INAINTE DE A CUMPARA ASIGURATI-VA CA REALITATEA DE PE TEREN ESTE ACEEASI CU CEA DIN ACTE
Din experiența noastră, nu de puține ori am fost surprinși să mergem la un teren, după încheierea unei tranzacții, în care proprietarul a constatat că a cumpărat un teren poziționat mai în stânga sau în dreapta sau, mai rău, un teren situat complet în altă parte a orașului. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, este de datoria dumneavoastră să apelați la o firmă de geodezie înainte de a cumpăra terenul! Concret, va transpune limitele cadastrale (geometria) din documentele de proprietate in teren, astfel încât să fiti sigur că terenul pe care vi l-a arătat proprietarul este același cu cel pe care îl vei achiziționa – această procedură este cunoscută și sub denumirea de intarusare sau trasarea limitelor de proprietate.
In cazul in care pe teren se afla edifcata o constructie va trebui sa verificati daca exista diferente intre ceea ce apare in planul/releveul imobilului si realitate.
AFLATI CE PUTETI CONSTRUI PE TERENUL DVOASTRA
Un alt aspect important al discutiilor prealabile pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare a unui teren este obtinerea certificatului de urbanism pentru informare! Proprietarul trebuie să vă furnizeze acest document și trebuie să citiți cu atenție toate detaliile acestuia: așa veți afla câți metri pătrați aveți voie să construiți și în ce parte a terenului, in raport cu. In plus, veti sti care sunt reglementarile urbanistice din zona, precum inaltimea maxima la care ai voie sa construiesti, retragerea de la strada cat si fata de limitele laterale si posterioare. Recomanadarea noastra este sa apelati la un arhitect si sa va programati pentru o sedinta de consultanta.
CUM VA VETI PROTEJA PROPRIETATEA
Daca totul a mers bine pana in acest moment si ati finalizat tranzactia, inca un pas inainte sa considerati ca totul este rezolvat: imprejmuirea proprietatii. Daca intarusarea fost deja facuta inainte de a cumpara terenul, tot ce trebuie sa faceti este sa obtineti autorizatia de construire pentru investitia dorita si cea a a gardului.
Dupa obtinerea autorizatie, veti apela la o firmă de geodezie pentru a trasa limitele terenului dumneavoastră. Acest lucru vă va spune unde sa bati tarusii la limitele proprietatii si, apoi, în funcție de ei, puteți construi imprejmuirea (gardul). Multe din neînțelegerile dintre proprietari sunt legate de limitele proprietății, așa că odată ce știti sigur ce ati cumpărat, nu trebuie să amânati delimitarea clară a terenului dvoastra.
DE CE AR TREBUIE SA TINETI CONT IN CAZUL TERENURILOR AGRICOLE?
Dacă doriți să cumpărați rapid un teren agricol, asigurați-vă că proprietarul acestuia a anunțat primăriei intenția de a-l vinde. În acest caz, legea îi favorizează pe vecinii săi, astfel încât, în termen de 30 de zile de la publicarea anunţului la primărie, aceştia au prioritate în cumpărarea terenului.