Cât ne costă construcția unei case în 2022?

Dacă sunteți în punctul în care doriți să vă construiți propria locuință și sunteți interesat să aflați care sunt costurile pe care le implică ridicarea unei case în anul 2022, astăzi ne-am propus să vă oferim câteva informații în acest sens. Ceea ce știm cu toții este faptul că 2022 a fost și, probabil, va rămâne anul schimbărilor, iar creșterea prețurilor la materialele de construcție a fost unul din aspectele care i-au mai descurajat pe unii dezvoltatori imobiliari, precum și persoanele fizice.

Așa cum vă imaginați deja, costurile medii pentru construcția unei case depind foarte mult de amploarea lucrării, precum și de tipurile de materiale pentru care optați. Așadar, o casă mai mare implică costuri de construcție mai mari, așa cum este firesc. Fiecare proiect pe care decideți că doriți să-l concretizați este unic și are propriile sale limite.

Dacă am lua drept exemplu construcția unei case de 100 mp, atunci trebuie să aveți în vedere segmentarea bugetului în trei părți, care nu sunt egale. Prima parte din banii pe care sunteți dispus să îi investiți în construcția unei case se vor duce către întocmnirea actelor necesare ridicării locuinței, aproximativ 10% din valoare de investitie. Mai departe, cea de-a doua parte vizează materialele de construcție și, în cele din urmă, ultima parte din bani vor merge către construcția în sine, mai cu seamă, manopera.

Care sunt celelalte aspecte de care trebuie să țineți cont?

Înainte de a dat startul începerii lucrărilor, trebuie să aveți în vedere faptul că aveți nevoie de un certificat de urbanism, care vă este de mare ajutor în vederea procurării celorlalte documente de care veți avea nevoie în acest demers. De asemenea, tot acest certificat de urbanism va informa cu privire la regulile de care trebuie să țineți cont în vederea construirii unei case, acesta stând la baza proiectului construcției locuinței dumneavoastră. Costul mediu al unui certificat de urbanism nu depășește 25 de euro, in municipii si de 50 euro in judete.

Ulterior, un alt document de care veți avea nevoie este, evident, proiectul casei, al cărui cost mediu pentru o casă cu suprafața de 100 de mp poate ajunge până la 1.500 de euro. Acesta implică, la rândul său, mai multe documente esențiale în procesul de construcție al casei. Următorul pas pe care trebuie să-l faceți este partea topografica, care poate ajunge până la 200 de euro si cam tot atat studiul geotehnic. Bineînțeles, aici trebuie să aveți în atenție și avizele necesare pentru racordarea la utilitățile de bază, acestea implicând și ele costuri separate.

Ajungând, în cele din urmă, la materialele de construcție de care veți avea nevoie, aici trebuie să dați dovadă de multă atenție și să vă creați un buget orientativ, pentru că prețurile pot oscila destul de mult, mai ales dacă veți opta pentru materiale cât mai eficiente energetic. Raportându-ne din nou la o casă de 100 de mp, costul aproximativ în vederea achiziționării materialelor de construcție poate ajunge până la 40.000 de euro.

În ceea ce privește manopera, indicat ar fi să faceți un contract cu o firmă de construcții cât mai serioasă, pentru a avea siguranța faptului că nu vă veți lovi de surprize neplăcute pe parcursul procesului de construcție. În general, manopera poate ajunge până la 25.000-26.000 de euro.

Așadar, trăgând linie, putem spune concluziona faptul că, dacă doriți să faceți o casă anul acesta, trebuie să vă asigurați că aveți pregătiți cel puțin 70.000 de euro, această sumă putând suferi anumite modificări, în funcție de tipurile de materiale alese, precum și de negocierile pe care le puteți face cu firma de construcție.

Buna!

Sunt Arhitect Enica Ana-Laura si imi doresc sa va impartasesc informatii de interes general despre diverse teme legate de construirea unui imobil.

Like & Share

Cititi articolul si daca va place, apreciez un Share pe Social Media, sa beneficieze si alte persoane interesate.

Alte Articole din Blog.