Expertiza tehnică – utilitatea sa în construcția unei case

Dacă ați auzit tot mai des vorbindu-se despre cât de necesară este expertiza tehnică în ceea ce privește procesul de construcție al unei case, însă nu cunoașteți prea multe detalii despre ceea ce înseamnă această etapă, suntem aici pentru a vă ajuta să aflați ceea ce trebuie să știți despre expertiza tehnică.

Așa cum enunță și legea HG 742/2018, expertizarea tehnică are în componență diverse analize și evaluări cu privire la modalitatea în care s-a reușit executarea unor lucrări de construcție, dar, mai cu seamă, aceasta urmărește să observe modul în care s-au făcut lucrările din punctul de vedere al reglementării tehnice în vigoare, precum și asigurării rigorilor fundamentale aplicabile, specificate în lege.

Atunci când vorbim despre domeniul expertizei tehnice, ne referim la un areal destul de larg, ce cuprinde mai multe subdomenii importante pentru procesul de construcție a unei case, iar aici putem aminti necesitatea de a stabili limitele evaluării seismice, extinderea/supretajarea, analiza situației tehnice pentru un imobil, dobândirea autorizației de construire, precum și intrarea în legalitate a unor lucrari executate fara autorizatie. Desigur, acestora li se adaugă și partea de reabilitare,  consolidarea sau recompartimentare a spațiului interior ori chiar analiza situației unei locuințe în urma unor avarii sau distrugeri.

Prin urmare, în linii mari, procesul de experizare tehnică are în vedere totalitatea lucrărilor și intervențiilor care s-au făcut în urma stabilirii necesității acestora. Tot ceea ce este neconform din punct de vedere tehnic, este trecut într-un registru și se impune remedierea situației pentru a se putea continua procesul de construcție sau de reconstrucție, în funcție de caz. Desigur, nu trebuie să vă gândiți că intră toate procesele de construcție sau de reconstrucție întră în această paradigmă, pentru că sunt și lucrări care nu au nevoie de o expertiză tehnică, iar aici ne referim la cele de tâmplărie, finisajele și alte intervenții minore.

Dacă sunteți persoană fizică și vreți să aflați în ce situație v-ar putea fi necesară o expertiză tehnică, suntem aici pentru a vă prezenta cât se poate de succint câteva situații:

  1. Analiza stării tehnice
  2. Lucrări de mansardare
  3. Găsirea unor noi modalități de compartimentare sau modificare destinație imobil, dar cel mai bine stabiliti o consultanta cu un arhitect si veti afla punctual, toate informatiile care va intereseaza si va ajuta in luarae celei mai bune decizii privind achizitioanarea sau reabilitarea unei locuinte.

Pe de altă parte, raportându-ne la ce anume se analizează în cadrul unei astfel de expertize, trebuie să menționăm că principalii factori de interes sunt modalitatea în care se respectă cerințele de proiectare, prevăzute în lege, procentul din care reiese în ce măsura s-au urmat pașii specificați în proiect, calitatea execuției, dar și punctarea posibilelor neconcordanțe cu proiectul.

În cele din urmă, putem concluziona faptul că o astfel de expertiză tehnică poate fi extrem de utilă chiar și atunci când vă aflați în situația în care trebuie să cumpărați o casă și doriți să știți în ce măsură terenul sau casa respectivă sunt în regulă din punct de vedere tehnic. Prin urmare, ca beneficiar, este ideal să aveți un punct de pornire și o analiză exactă a ceea ce presupune concretizarea proiectului din punct de vedere tehnic.

Buna!

Sunt Arhitect Enica Ana-Laura si imi doresc sa va impartasesc informatii de interes general despre diverse teme legate de construirea unui imobil.

Like & Share

Cititi articolul si daca va place, apreciez un Share pe Social Media, sa beneficieze si alte persoane interesate.

Alte Articole din Blog.