Diferenta dintre un ARHITECT si un PROIECTANT

Vom incepe acest articol cu un subiect “misterios”: diferenta dintre un ARHITECT si un PROIECTANT!

Ei bine, arhitecții sunt autorizati intocmeasca proiectul de arhitectura, dupa care se va executa imobilul.

Diploma de architect este acordata în România în urma unor studii de lunga durata. Pentru a-și obține această autorizare, ori “dreptul de semnătură”, arhitecții parcurg un traseu profesional ce include pregătire în domeniul siguranței la foc, studii de lumină, acustică, estetică, adică principii de compoziție, design grafic, circulații și funcțiuni specifice fiecărei teme de proiectare.

Discutăm despre 6 ani numai pentru a finaliza studiile plus Master în Architectură – din moment ce Licența fără Masterat nu valorează mai nimic. După aceasta perioadă universitară, arhitectul va petrece încă 2 ani de stagiu până în momentul în care poate susține examenul pentru acordarea dreptului de semnătură. Deci este vorba de 8 ani de studiu, unde mai adăugăm toate specializările conexe necesare în proiectare. De exemplu: cursuri de modelare 3d (exturare și materiale, luminare și umbre, randare și vizualizare), cursuri și seminarii organizate de Ordinul Arhitectilor din Romania, participarea la conferințe și expoziții, cat si autoeducația și cercetarea individuală. De fapt, un arhitect nu ar trebui să se oprească vreodată din a învăța.

Tot acest parcurs are rolul de a pune arhitectul în poziția în care să fie capabil de a construi un spațiu care își va servi scopul și va aduce plus valoare comunității. Ca specialist, arhitectul posedă un nivel de înțelegere al functionalității unui spatiu, a materialelor, a sistemelor de construcție, tehnologiilor sustenabile, filosofii ale design-ului, și așa mai departe. Toate astea, în timp ce rămâne la curent cu noutățile domeniilor conexe pentru care proiectează.

Dar, ce este” proiectantul ” ? Acesta este un termen general pentru specialistul care activeaza in domeniul proiectarii. Acesta pot fi: inginer de instalatii (sanitare, electrice, termice, de climatizare), ingineri de rezistenta , arhitecti, ingineri geodezi, arhitecti de interior etc. Pornind de la aceasta prima explicatie, vom detalia ce face de fapt fiecare:

-un arhitect analizeaza contextul in care se insereaza viitorul imobil,  aranjeaza spatiul in cel mai bun mod posibil, conform reglementarilor urbanistice in care se incadreaza terenul dvs. Arhitectul rezolva functional destinatia incaperilor si relatia dintre ele. Acest aspect este foarte important pentru buna utilizare a constructiei.

– un asa zis ” Proiectant ” nu poate oferi calitate unei constructii, pentru ca nu are studiile necesare si nu este autorizat. El va copia proiecte din mediul online si ti le va aseza pe teren sau iti va copia intocmai proiectul model cu care tu ai venit la intalnire si iti va zice ca este perfect ce ai ales!  Intradevar, pe bani mai putini! El neavand competentele unui architect  (am detaliat mai sus), nu va veni cu propuneri si solutii legate de:

amplasarea casei pe teren (integrarea în contextul local, respectarea normelor și reglementărilor zonei, considerații de intimitate și relație cu spațiul public, simetrie și echilibru).

Orientarea casei în raport cu punctele cardinale poate avea un impact semnificativ asupra eficienței energetice și confortului interior. Casele se așază cu responsabilitate pe teren negociind limita dintre spațiul public și privat, exprimând totodată sobrietate, simetrie și sinceritate arhitecturală.

-orientarea incaperilor de locuit

funcționalitatea spațiului (planificarea zonelor de zi și de noapte, fluxul ergonomic,flexibilitatea spațiului)

Cu o orientare atenta catre rezultat, arhitectul va transforma visul in realitate!

Cand vine vorba de a aduce arhitectura la rangul de arta, este bine sa ne consultam cu un arhitect. Ideea dumneavoastra este transpusa prima data intr-o schita, iar mai apoi se realizeaza un proiect de catre arhitect.

Arhitectul  formeaza o echipa de specialisti printre care se pot regasi si urbanisti, ingineri specialisti pe diferite specialitati in functie de specificul proiectului.

Dupa ce arhitectul are echipa formata acesta are sarcina de a coordona intregul proiect, fiind seful de proiect.

Din pacate veti gasi pe piata si falsi “architecti” cu un pret concurential noua, care nu sunt altceva decat un/o desenator sau inginer de rezistenta si se autodenumesc generic“proiectanti”.  Se bazeaza pe faptul ca majoritatea clientilor nu cunosc diferenta dintre un architect si un proiectant. Acestia sunt cei care  se foloseste ilegal de semnatura unui architect (de cele mai multe ori la inceput de drum, care lucreaza angajat intr-un birou de arhitectura dintr-un alt oras sau la sfarsit de cariera/pensionar  etc). Chiar daca pretul va poate incanta pe moment, de cele mai multe ori, o data cu hibele din proiectare,  (inexistenta unui concept, spatii nefunctionale etc) vor iesi la suprafata costuri in plus pe parcursul executiei, care vor fi suportate tot de catre beneficiar. Faptul ca ei lucreaza illegal, legislatia in vigoare nu ii poate “tragere la raspundere” de incompetenta in realizarea proiectelor si singurul pagubit este clientul.  D voastra ca si client al unui arhitect, sunteti protejat impotriva eventualelor daune sau neglijențe profesionale, de asigurarea de raspundere civila obligatorie care o detine fiecare arhitect. Ordinul Arhitecților din România, este o organizație profesională care reglementează practica arhitecturii în țară. Rolul principal al ordinului este de a asigura calitatea și competența profesiei de arhitect și de a proteja interesele publicului.

Ce ar trebui sa faceti, este va informatii/verificati cu numele complet si poza,   daca cel cu care veti discuta despre proiect (planuri, sectiuni, randari/vederi),  contract si misiunile care le veti parcurge, este architect. Veificarea lor se face cu un simplu click https://www.sioar.ro/membersearch

Ma numesc Ana-Laura ENICA si sunt membru O.A.R. Dobrogea cu nr. TNA 10214 , din Tabloul National al Arhitectilor din Romania.

SFATURI UTILE. INTREBARI SI RASPUNSURI

CARE ESTE ROLUL UNUI ARHITECT?

 Menirea arhitectului este de a participa la tot ceea ce înseamna amenajare spatiala, de la scara mare la cea de detaliu, cu referire în special la activitatea de constructii. În timp ce aportul sau este obligatoriu pentru obtinerea autorizatiei de construire, arhitectul trebuie conform legii profesiei sa raspunda asteptarilor fiecarui client, veghind înacelasi timp la respectarea interesului public.

Arhitectul întocmeste proiectul arhitectural, definind prin intermediul partilor desenate si a partilor scrise implantarea, compozitia, organizarea si expresia volumetrica a cladiirilor dar si alegerea materialelor si a culorilor. În plus, el coordoneaza proiectul pe specialitati (rezistenta, instalatii termice, sanitar si electrice), putând interveni în toate fazele proiectului. Asumarea de catre arhitect a întregului spectru de misiuni faciliteaza îndeplinirea eficienta a acestora, prestatia sa completa generând calitate, performanta, economie de bani si timp.

Astfel, unul dintre rolurile arhitectului este acela de a filtra ideile neancorate in realitate ale beneficiarului, dar de a amplifica ideile bune care poate la prima vedere nu pot fi alaturate.

CAND TREBUIE SA SOLICITAŢI SERVICIILE UNUI ARHITECT?

Participarea unui architect este obligatoriu pentru elaborarea oricarui proiect ce urmeaza a fi autorizat, indiferent de caz (constructie noua, extindere, supraetajare, modernizare, cladire clasata monument istoric, etc).

Alegerea unui architect trebuie facuta în cunostinta de cauza si trebuie sa se bazeze pe o multitudine de criterii, în conditiile în care încrederea pe care o veti acorda acestuia este esentiala pentru reusita proiectului.

Un architect bun te va asculta și va raspunde nevoilor tale. 

Arhitectul trebuie sa te ghideze spre un design nu doar functional, ci si satisfacator estetic.  

Recomandarea este sa dai atentie intrebarilor pe care arhitectul le pune in cadrul primelor intalniri. Nu este suficient sa afle cate camere iti doresti sau cati oameni vor locui in spatiul respectiv. Trebuie sa se intereseze de felul in care iti doresti sa traiesti in noua ta casa, sa afle detalii despre rutina ta zilnica pentru a-si imagina cum vei locui in noua ta casa. Deci, arhitectii trebuie sa inteleaga indeaproape felul in care vei experimenta spatiul pentru a-ti oferi cea mai buna solutie de locuire, si un design care sa te unga pe suflet zi de zi. De aceea este foarte important,ca aceste discutii sa fie purtate doar cu arhitecti si nu cu “proiectanti”!

Tocmai pentru a fi tu sigur ca nu esti lasat sa faci greseli, este important sa alegi un arhitect ce nu face compromisuri, gaseste solutii si este ferm in astfel de scenari.

CAT DUREAZA PROIECTAREA UNEI CASE?

Ei bine, asta depinde de etapizarea proiectelor. In medie, unui arhitect ar trebui sa ii ia in jur de o luna jumatate, doua luni sa proiecteze o casa cap-coada, pe cont propriu. Unii “proiectanti” iti pot oferi un proiect in una sau doua saptamani, insa te-as sfatui sa nu ai asteptari prea mari cand vine vorba despre asa ceva. Pentru ca fiecare etapa sa fie dusa la bun sfarsit, ar trebui sa discuti cu arhitectul tau cu privire la definirea unui timp de executie optim si realist. Asta inseamna sa nu-ti grabesti arhitectul, insa de cealalata parte, nici el sa nu lungeasca procesul mai mult decat este necesar.  

Disponibilitatea arhitectului depinde mult de proiectele pe care le are in desfasurare si de cat de priceputi sunt in a-si organiza timpul. Un profesionist isi cunoaste limitele si cel mai probabil nu se va inhama la mai mult de cat poate realiza. Dar in momentul in care arhitectul accepta un proiect, trebuie sa te poti astepta ca el sa iti fie alaturi pe tot parcursul construirii unei case. 

Un birou de arhitectură căruia îi pasă de client înțelege că ideile evoluează în timp. Caută un arhitect dispus să modifice proiectul până când ești mulțumit/ă. 

Rolul pe care noi ni l-am asumat ca arhitecti este acela de a procesa dorintele si informatiile de la client, si de a le transforma intr-un tot care nu doar arata bine, ci si functioneaza. Dar, s-ar putea sa nu vrei doar sa privesti pasiv cum iti este realizat proiectul de casa, in special daca esti o fire creativa. Poate vei fi chiar entuziasmat de propria casa – ceea ce este absolut firesc – si vei dori sa te implici activ in design. Asta conduce la mai multe discutii si revizii alaturi de arhitect – iar cat timp intelegi ca platesti un specialist sa iti gaseasca solutii, si nu poti pretinde ca stii anumite lucruri mai bine decat arhitectul, totul este in regula. 

Problema, in aceasta situatie, este ca unii arhitecti nu vor fi dispusi sa iti ofere un numar mai mare de discutii, corecturi, revizii. Dupa cum scriam mai devreme, exista arhitecti care iti vor oferi un design al casei dupa doar doua saptamani. Unde este totusi siretlicul? Vei vedea o schita, iar imediat dupa schita, voila, casa. Fara alte schimbari.  

Cum previi o astfel de experienta cu arhitectul?

In primele discutii cu arhitectii vei raspunde la intrebari puse pentru ca ei sa nu bajbaie in gasirea solutiei potrivite casei tale. Insa chiar daca prima schita este cat se poate de aproape de ceea ce iti doresti, mai sunt cativa pasi de-a lungul drumului pana la un proiect de arhitectura final.

De exemplu, noi discutam destul de des cu clientii atat in timpul proiectului, cat si dupa ce acesta a fost livrat. Comparativ cu scenariul ilustrat mai devreme, biroul nostru ofera un numar nelimitat de discutii/revizii in cadrul unei anumite perioade de timp definite prin contract.  

Foarte multi creativi vor fi vizibil nemultumiti cand vine vorba de a aduce modificari unor desene tehnice de arhitectura realizate deja. Cred ca iti poti imagina ca drumul impreuna cu “arhitectului” (ma refere aici la proiectant) in cazul asta, poate deveni putin tensionat, cu nemultumiri ori de partea ta, ori de partea “arhitectului” Aceste lucruri se intampla de cele mai multe ori din cauza pretului, care este posibil prea mic si nu ia in calcul alteratii aduse designului. Te sfatuiesc deci sa studiezi pretul, iar daca acesta “pare de nerefuzat”, ia in calcul faptul ca drumul alaturi de respectivul “architect” poate deveni… ingreunat pe parcurs.  

Cel mai eficient este bineinteles, ca arhitectul sa afle cat mai devreme, si cat mai precis, ce anume planuiesti sa construiesti, si cum. Un rezumat al cerintelor tale va ajuta mult, insa daca nu ti-ai definit exact ce doresti de la proiectul de casa, arhitectul este dator sa defineasca tema proiectului, discutand cu tine.  

Ajuta-ti arhitectul sa te ajute!  

Un arhitect care se ia în serios nu îți va oferi proiecte de case din catalog.

In cautarea arhitectului potrivit, te vei intalni cu numeroase firme, care ofera sabloane ale unor asa zise “case de vis”. Acestea pot fi planuri ale unor proiecte anterioare, si poate fi tentant sa le cumperi. Nu sunt nici foarte scumpe, si le ai pe loc. Dar cred ca intelegi si tu cum o solutie care se potriveste oriunde, nu se potriveste de fapt nicaieri.

Fiecare dintre noi este diferit intr-un anume fel, unii ies in evidenta, altii isi doresc doar sa se integreze. La fel este si cu casele, mai ales pentru ca reflecta personalitatile si stilul de viata al celor care le locuiesc.

Iar oamenii care ne aleg pe noi pentru proiectare si design, unor oameni li se potrivesc hainele, insa altora hainele li se potrivesc lor.  Nu e nimic gresit in a te potrivi unei haine, insa, o haina nu este atat de scumpa precum o casa. O casa nu este doar o investitie, este un loc care iti va modela viata. 

Solutia caselor gata-de-construit este clar una care economiseste timp si bani, insa nu iti este destinata nici tie, nici mie. Cu atat mai mult nu poate fi o solutie care sa-mi fie destinata si mie, si tie in acelasi timp. Pentru multi dintre noi, repede si ieftin nu inseamna mai bine. Si da, a incerca sa iti pui cele mai bune interese in cladirile si vietile oamenilor pentru care proiectezi arhitectura, costa intradevar mai mult, insa totul tine de recuperarea investitiei. Majoritatea oamenilor construiesc o singura casa in timpul vietii lor, asa ca de ce nu ar face-o in cel mai bun mod posibil? 

CE GARANŢII OFERA UN ARHITECT?

Competenta profesionala – am detaliat la inceputul acestui articol acest aspect

Garantii etice – din momentul înscrierii sale în O.A.R. (Ordinul Arhitectilor din Romania), arhitectul se angajeaza sa respecte Codul deontologic al profesiei – adica sa isi respecte obligatiile profesionale fata de clienti – nerespectarea acestor prevederi putând genera sanctiuni disciplinare (avertisment, vot de blam, suspendare sau retragerea dreptului de semnatura, radierea din O.A.R.).

Garantii contractuale – orice architect este obligat, conform prevederilor legale, sa redacteze un contract scris care stipuleaza clar obligatiile arhitectului si ale clientului.

Cu fiecare proiect realizat, arhitectul isi angajeaza întreaga responsabilitate si reputatie, iar fiecare proiect, alaturi de beneficiarul sau, reprezinta pentru el cea mai buna carte de vizita. 

Găsește un arhitect pe care îl interesează ca tu să înțelegi proiectul.

Oamenii care aleg sa lucreze cu noi inteleg importanta designului potrivit pe masura lor, si de cele mai multe ori isi doresc sa previzualizeze casa ori amenajarea, cu ajutorul randarilor 3D. Dar de ce este bine sa vezi o randare inainte sa te apuci sa pui caramida peste caramida? 

Aici intervin randarile 3D: o unealta care te va ajuta sa vezi exact ce anume a vrut arhitectul sau designerul sa spuna prin schitele lor preliminare. Nu isi asuma nimeni niciun risc, amandoi vedeti acelasi lucru, si inspre materializarea aceluiasi lucru se va lucra in continuare. Doar ca mai departe, in realitate. Daca arhitectul cu care lucrezi nu iti ofera astfel de servicii, da-ne mai multe detalii si te putem ajuta! 

CAT COSTA SERVICIILE UNUI ARHITECT?

Conform legii privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, arhitectii cu drept de semnatura, membri O.A.R. beneficiaza pentru serviciile prestate contractate de dvs. de un onorariu negociat liber.

Având în vedere şi numai aceast aspect al practicii de proiectare, onorariul, aplicat la nivelul recomandat  de Ordinul Arhitecţilor din România, caută să asigure un nivel financiar corespunzător îndeplinirii în cele mai bune condiţii a tuturor misiunilor  profesionale asumate prin contract, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a tuturor exigenţelor consacrate în practica profesională.

Tendinţa unor beneficiari (clienţi) de a încredinţa proiectarea unei construcţii numai după criteriul celui mai mic onorariu şi eventuala acceptare a acestuia de către arhitect (in cel mai bun caz, de cele mai multe ori clientul alege un „proiectant”) are consecinţe negative, care se reflectă atât în nivelul calitativ al proiectului cât şi al viitoarei lucrări.

Contractul pe care îl semnati cu arhitectul dvs. (in urma unei oferte prezentate in scris) trebuie sa precizeze modalitatea sa de remuneratie si nivelul onorariilor sale, ce depind în mod esential de urmatorii factori: costul, timpul si complexitatea investitei, întinderea si gradul de dificultate al misiunilor încredintate.

Alegerea unui arhitect bun este rareori o opțiune ieftină. Nu umbla după chilipiruri, dacă nu vrei să arunci cu banii in executie!

Daca intelegi catusi de putin cum functioneaza lumea asta, cu siguranta stii ca pentru calitate trebuie sa platesti. Asteapta-te ca efortul financiar pe care il depui sa fie proportional cu importanta “problemei” pe care o rezolvi. Iar constructia unei case ori a oricarei cladiri nu este o “problema” minora.  

Probabil una dintre primele intrebari pe care orice client o are atunci cand aleg un arhitect este legata de bani – deci, cat costa un proiect de casa? Birourile de arhitectura, indiferent ca discutam despre cele individuale ori birouri mari, au diferite modalitati de calcul al onorariului pentru proiectare.

Conform unor site-uri, poti plati intre 6 si 12 euro pe metru patrat, in functie de cate servicii ai nevoie pentru casa ta. Deci o casa medie de 150 mp va costa intre 900 si 1800 euro, facuta de un birou care vinde si case de-a gata. Din start, mi-as pune intrebari: cat de personalizat este proiectul premium pe care il ofera? Si cat de repede trebuie terminata casa, pentru ca din cei 900 de euro nu poti plati nici macar un arhitect pentru o luna – ca sa nu mai discutam ca si firma trebuie sa investeasca in marketing, contabili, HR, etc. Sa nu mai discutam despre profit.. Deci proiectul tau de 900 de euro, trebuie facut foarte, foarte repede.

Arhitectul evident trebuie sa stie cam cat vrei sa construiesti, ca sa calculeze timpul de care are nevoie pentru a-ti proiecta casa si pentru a-ti oferta un pret.

Apoi, ai aceste tipuri de “oferte” care specifica preturi de 0,5-1% din valoarea investitiei, alocata proiectarii. Cum poti sa ai asteptari ca ceva sa iasa bine, cand investesti in proiectarea planului pe care il vor urma toate actiunile viitoare, maxim 1% din valoarea totala a investitiei? Poate totusi ai noroc…

Adevarul este ca piata de proiectare in Romania are un mare handicap in ceea ce priveste onorariul pe care considera arhitectul ca i se cuvine. Si de aici si serviciile slabe, pentru ca se aduna tot felul de frustrari profesionale ce refuleaza in relatia cu clientul.

Cat despre noi, iti putem spune ca ne calculam preturile in functie de cat de mult timp consideram ca vom avea nevoie pentru a duce proiectul la sfarsit. 

In orice caz, cu siguranta vei gasi un arhitect ( a se intelege „proiectanta”/desenator ) care sa se incadreze in bugetul tau. Unul dintre cele mai importante aspecte de stiut cand vine vorba despre pret este bugetul pe care il ai.

Ai crede ca nedivulgand informatii legate de buget, vei putea sa scazi pretul arhitectului. Totusi, iti vei face singur un deserviciu, pentru ca arhitectul trebuie sa stie ce sa proiecteze si cam cat sa-si lase imaginatia sa zboare: iar limitarile de buget vor influenta foarte mult proiectul. Dupa primele discutii totusi, arhitectul va putea intui cam care ar trebui sa fie bugetul real pentru a construi casa la care visezi.

Nu-ti pune singur piedici, chiar inainte de a porni la acest drum.  

Citește review-uri și recenzii lăsate de foști clienți.

Însă nu toți arhitecții sunt “egali”. Cum îți poți da seama dacă un anumit birou de proiectare este potrivit nevoilor tale creative, fără să pierzi timp și resurse pentru un rezultat mediocru?

Daca firma de arhitectura este prezenta in mediul online, poti afla cum au decurs colaborarile cu alti clienti: in timpul proiectului, ori dupa ce acesta a fost predat. Sau, poti cauta oamenii care au scris review-uri, ori fosti clienti, si intreaba-i ce parere au despre biroul respectiv de arhitectura (in speranta ca este birou de arhiectura ci nu “firma de proiecatare”)

Programeaza o intalnire si discuta cu arhitectul !

Arhitectul este singurul specialist care iti poate obtine legal Autorizatia de Construire cat si toate documentele de care vei avea nevoie pe parcusul executiei si la finalizarea lucrarilor!

Daca tu crezi ca un  specialist- arhitect este scump, este din cauza ca NU STI cat te va costa la final un INCOMPETENT !

Sa vezi diferenta, este printre cele mai grele decizii: informeaza-te, alege un ARHITECT 

Buna!

Sunt Arhitect Enica Ana-Laura si imi doresc sa va impartasesc informatii de interes general despre diverse teme legate de construirea unui imobil.

Like & Share

Cititi articolul si daca va place, apreciez un Share pe Social Media, sa beneficieze si alte persoane interesate.

Alte Articole din Blog.

Ce trebuie sa stiti cand cumparati un teren?

Te gandesti sa investesti intr-un teren sau ti-ai gasit deja casa mult visata? Înainte de a „face” actele, este bine să te documentezi și să verifici imobilul pe care urmează să-l cumperi, pentru a nu regreta ulterior.