Ce inseamna P.O.T si C.U.T ?

Poate ati auzit aceste lucruri si va intrebati ce inseamna P.O.T si C.U.T.

P.O.T este prescurtarea de la procentul de ocupare al terenului. Adica raportul dintre suprafata construita la sol a casei si suprafata terenului inmultita cu 100. Atunci cand va ganditi la o posibila constructie a casei, printre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stiti este cat aveti voie sa construiti ( conform planului urbanistic general al orasului) . Acest procent de ocupare al terenului poate varia de la 20% pana la 50% atunci cand vorbim de construirea unei locuinte familiare.

De exemplu: daca avem un teren de 400 de metrii patrati si un procent de ocupare al terenului reglementant de 35% , atunci avem voie sa construim 140 de metrii patrati. In concluzie amprenta la sol a casei va avea 140 de metrii patrati.

Aceasta informatie o putem afla foarte usor solicitand un certificat de urbanism de informare pentru terenul pe care urmeaza sa construim.

Acest procent de ocupare a terenului se refera la toate constructiile aflate pe terenul respectiv. Daca avem casa, anexa, garaj, sau orice alta constructie adiacenta, se vor aduna toate suprafetele acestora si se vor raporta la suprafata terenului, astfel incat valoarea obtinuta sa se limiteze la procentul maxim pentru acea zona.

C.U.T. este prescurtarea de la coeficient de utilizare al terenului. Adica suprafata desfasurata a casei raportata la suprafata terenului.

Valoarea C.U.T este putin mai permisiva, fapt pentru care daca vorbim despre un cartier in care regimul maxim de inaltime este P+1 sau P+2, valoarea C.U.T este suficient de mare incat sa nu te limiteze cu un numar de etaj mai mic decat este permis.

De exemplu: daca dorim sa construim o casa P+1, cu amprenta la sol de 140 de metrii patrati si cu suprafata etajului de 100 de metrii patrati, atunci vom avea o suprafata construita desfasurata de 240 de metrii patrati. Terenul sa presupunem ca are o suprafata de 400 de metrii patrati si astfel rezulta un C.U.T cu valoarea de 0.6.

Coeficientul de utilizare al terenului (pentru cartierele de case) are de obicei valoarea 1 si poate ajunge pana la 2, functie de zona orasului sau de regulamentul de urbanism general.

Conform legii 350/ 2001: „- coeficient de utilizare a terenului (CUT) – raportul dintre suprafaţa construită desfăşurată (suprafaţa
desfăşurată a tuturor planşeelor) şi suprafaţa parcelei inclusă în unitatea teritorială de referinţă. Nu se
iau în calculul suprafeţei construite desfăşurate: suprafaţa subsolurilor cu înălţimea liberă de până la

1,80 m, suprafaţa subsolurilor cu destinaţie strictă pentru gararea autovehiculelor, spaţiile tehnice sau spaţiile destinate protecţiei civile […];
– procent de ocupare a terenului (POT) raportul dintre suprafaţa construită (amprenta la sol a clădirii sau proiecţia pe sol a perimetrului etajelor superioare) şi suprafaţa parcelei. Suprafaţa construită este suprafaţa construită la nivelul solului, cu excepţia teraselor descoperite ale parterului care depăşesc
planul faţadei, a platformelor, scărilor de acces. […]”

Buna!

Sunt Arhitect Enica Ana-Laura si imi doresc sa va impartasesc informatii de interes general despre diverse teme legate de construirea unui imobil.

Like & Share

Cititi articolul si daca va place, apreciez un Share pe Social Media, sa beneficieze si alte persoane interesate.

Alte Articole din Blog.